Zbliżający się okres świąteczny to czas radosnych spotkań z rodziną i przyjaciółmi, często jednak towarzyszy mu nadmiar zakupów i przygotowywania potraw. Nie jest rzadkością sytuacja, kiedy po świętach zostaje nam wiele niezjedzonych posiłków. Aby przeciwdziałać marnowaniu żywności, warto skorzystać z oferty jadłodzielni.
Wielu z nas podczas świąt spędza czas przy suto zastawionym stole. Niemniej jednak, częstokroć przeceniamy swoje apetyty i przyrządzamy więcej jedzenia, niż jesteśmy w stanie zjeść. Zanim zdecydujemy się na zakup ogromnej ilości produktów, powinniśmy realnie ocenić nasze potrzeby i możliwości wykorzystania żywności. Dopiero wtedy można rzeczywiście oszczędzić na zakupach – przeciwdziałać temu, aby kupione produkty trafiły do kosza. Jeśli mimo wszystko po świętach pozostaną nam nadwyżki jedzenia, warto rozważyć odwiedzenie jednej z 42 warszawskich jadłodzielni – zachęca Karolina Zdrodowska, dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego.
Jadłodzielnie to miejsca, gdzie w specjalnie oznaczonych lodówkach i szafkach można zostawić nadmiar jedzenia lub skorzystać z tego, co pozostawili inni. Do jadłodzielni powinny trafiać produkty, które są nadal przydatne do spożycia. Wyjątkiem są artykuły spożywcze po dacie przydatności, ale odpowiednio zapakowane. Działalność jadłodzielni niweluje marnowanie żywności. Ważne jest jednak, aby pamiętać o utrzymaniu czystości i funkcjonalności tych miejsc, które zostały stworzone dzięki inicjatywie społecznej.
Korzystanie z jadłodzielni jest proste. Wystarczy przynieść zapakowane produkty opisane datą przydatności do spożycia lub datą przygotowania do najbliższego punktu dystrybucji. Obecnie w Warszawie działa aż 42 jadłodzielnie. Lista tych miejsc jest stale aktualizowana na stronie internetowej jadłodzielni, w mobilnej aplikacji w zakładce Ekopunkty oraz na warszawskim portalu mapowym.
Jadłodzielnie są częścią działań miasta Warszawa mających na celu ograniczenie marnotrawstwa żywności. Są one elementem kampanii edukacyjnej „myślę~ nie marnuję”.