Przed nami kolejna, trzecia już edycja Wolskich Targów Śniadaniowych w bieżącym roku. Spotkajmy się wszyscy nadchodzącej niedzieli, 12 maja 2024 roku, w zielonym sercu Woli – Parku Moczydło. Miejsce spotkania to okolice plenerowej siłowni przy ulicy Deotymy. Czas naszego śniadaniowego spotkania to godziny od 10:00 do 16:00.
A co przyniesie nam menu tego wydarzenia? Oto kilka propozycji:
Gofry – bez nich niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie wyjazdu nad morze. Ale dlaczego czekać na letnie wakacje i długie podróże, skoro można je zjeść tu i teraz na naszych targach? Nasze gofry są przygotowywane na miejscu, dosłownie rozpływają się w ustach prosto z gofrownicy. A do tego mnóstwo dodatków… Cukier puder dla miłośników klasyki. Owoce w żelu dla tych, którzy lubią coś ekstra. Chcemy dać Wam wszystko – bitą śmietanę, również świeżo ubijaną na miejscu, bez dodatku jakiejkolwiek sztucznej chemii. Zarówno mali, jak i dorośli smakosze, są zachwyceni ich smakiem.
Żur śląski – przygotowywany według tradycyjnej receptury. Początek to zakwas na bazie mąki żytniej, z dodatkiem przypraw, świeżego czosnku oraz skórki z razowego chleba. Następnie do gry wchodzi wywar na bazie wędzonych kości schabowych i żeberek, a także klasycznej włoszczyzny. Do zupy trafiają również pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki, pieczona kiełbasa oraz mięso z kości służących do przygotowania wywaru. Gdy wszystko nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku, dodajemy zakwas, który zagęszcza zupę. Całość przygotowuje się na Śląsku, w Filharmonii Smaku (link), skąd trafia prosto na nasze targi. Niezapomniany aromat wędzonki przyciągnie zapewne wielu mieszkańców Woli. Jeśli do tego dodamy – a na pewno dodamy – połówkę wiejskiego jajka, żurek stanie się idealnym początkiem niedzielnego dnia. Czyż to nie brzmi jak marzenie?