W ramach rozszerzania oferty edukacyjnej i odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku, Zespół Szkół im. Michała Konarskiego na warszawskiej Woli wprowadził do swojego programu nowy kierunek – cukiernictwo. Ta decyzja ma na celu przygotowanie uczniów do pracy w jednym z najbardziej poszukiwanych zawodów w sektorze spożywczym, dostarczając im nie tylko teoretycznej bazy, ale także konkretne umiejętności praktyczne.

Inauguracja tego nowego kierunku miała miejsce w piątek, 28 marca 2025 roku, w obecności wielu gości. Otwarcia dokonali reprezentanci lokalnej administracji: Katarzyna Pienkowska, zastępczyni dyrektora Biura Edukacji Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy; Krzysztof Strzałkowski, burmistrz Dzielnicy Wola oraz Grażyna Orzechowska-Mikulska, jego zastępca.

Podczas uroczystości odbył się konkurs gastronomiczny, z udziałem czołowych szefów kuchni i mistrzów sztuki kulinarnej. Jury stanowili Grzegorz Kazubski, Mariusz Nowicki i Stanisław Nowogródzki. Byli również obecni Elżbieta Nitsze, prezes Grupy Belvedere oraz Marcin Suchenek, szef kuchni Airport Hotel Okęcie. Zespół cukierni Czekolada Cafe Airport Hotel Okęcie, będący patronem szkoły, przygotował specjalny tort na tę okazję.

Dla uczniów ósmych klas podstawówek z Woli zorganizowano warsztaty cukiernicze. Prowadziła je Marta Lisiewicz – absolwentka, miłośniczka cukiernictwa i laureatka Akademii Belvedere w tej dziedzinie. Wyjątkową postacią tego dnia była prof. Grażyna Cacak-Pietrzak ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, specjalistka od żywienia i technologii żywności.

Podziękowano wszystkim, którzy uczestniczyli w tym wydarzeniu, a przyszłych studentów cukiernictwa zaproszono do zapisów na nowy rok akademicki rozpoczynający się we wrześniu.